APAM antara kuih tradisi kegemaran ramai dari dahulu hingga kini.
Teksturnya gebu, lembut di samping tarikan utama iaitu berwarna-warni.
Seiring perkembangan zaman, kuih ini turut melalui banyak fasa perubahan terutamanya daripada segi
pembuatannya.
Kelebihan itu menjadikan apam sentiasa mendapat tempat dalam hati masyarakat termasuk kanak-kanak.
Selain sajian sarapan pagi, kuih ini juga sesuai dihidangkan untuk minum petang atau majlis keraian.
Minggu ini, Seri kongsikan resipi apam unicorn antigagal untuk dicuba di rumah.
Bahan-bahan A
-200 gram (g) gula kastor
-200 g susu penuh krim
-130 g susu pekat
-100 mililiter (ml) air panas (pilihan: campur perahan 1 biji oren dan air panas)
-2 biji telur
-180 g minyak masak
Bahan-bahan B
-300 g tepung gandum
-1 sudu teh baking powder
-1/2 sudu teh baking soda
-1 sudu teh esen vanilla
-Parutan kulit oren (pilihan)
Bahan-bahan C
-Pewarna merah, biru, kuning dan hijau
-Acuan
Cara penyediaan
-Didihkan periuk kukusan terlebih dahulu.
-Gaul semua bahan A hingga rata dan sebati.
-Masukkan bahan B, kacau hingga betul-betul sebati dan mesra.
-Bahagikan adunan kepada empat bahagian mengikut pewarna yang ada.
-Setiap bahagian, warnakan dengan pewarna merah, biru, hijau dan kuning.
-Masuk adunan secara berselang-seli dalam acuan twister saiz kecil.
-Kukus selama 10 hingga 15 minit.
Tips
-Tempoh kukusan mungkin akan lebih lama jika menggunakan acuan besar.
-Pastikan api periuk kukusan tidak terlalu kuat dan gunakan api sederhana.
Terima kasih : FARAHERDA RAZALAN
INSTAGRAM: @faraherda