PASIR PUTEH: ‘Kuih bakul Melayu’.
Demikian nama yang ‘melekat’ pada produk kuih bakul diusahakan Nor Aishah Nazir di sini.
Walaupun diberikan julukan sedemikian, menjelang sambutan Tahun Baharu Cina, Nor Aishah ‘tak menang tangan’ apabila menghasilkan 8,000 makanan tradisi itu.
Difahamkan, pelanggan berketurunan Tionghoa memilih kuih bakul diusahakannya kerana yakin dengan status halal, sekali gus membolehkan mereka menghidangkannya kepada tetamu beragama Islam.
Nor Aishah, 37, yang merupakan usahawan bimbingan Risda memberitahu Utusan Malaysia, bagi memastikan tempahan siap dalam masa ditetapkan, dia bertungkus-lumus menghasilkan kuih bakul sejak tiga minggu lalu.
Pemilik Kedai Kek dan Roti Seringgit itu berkata, selain 8,000 biji kuih bakul yang ditempah pelanggan dari seluruh negara, dia turut menyediakan stok tambahan lebih 500 biji lagi bagi permintaan pembeli tempatan.
“Kebanyakan pembeli Cina kata kuih bakul saya memberi keyakinan kepada mereka untuk dijadikan juadah selain diagihkan sebagai buah tangan kepada sahabat Melayu.
“Ini tahun ketiga saya menghasilkan kuih bakul. Perniagaan kuih ini hanya dijalankan menjelang Tahun Baharu Cina.
“Tahun ini jumlah tempahan naik sekali ganda berbanding tahun lalu sebanyak 4,000 biji kuih. Ia akan dikirim secara pos kepada pembeli di seluruh negara,” katanya.