MELAKA: Seorang pemuda sanggup menolak tawaran kerja sebagai penjawat awam, semata-mata ingin menceburi bidang perniagaan menjual kuih tradisional resipi daripada arwah neneknya, Burok Osman.
Ketika ditemui Mingguan Malaysia di gerainya, Zulfadli Zainal, 25, berkata, dia tidak berasa malu untuk mengusahakan perniagaan kuih bakar, walaupun kebiasaannya ia diusahakan golongan wanita.
“Walaupun saya dapat tawaran kerja tetapi saya tolak kerana teringat amanat daripada arwah nenek supaya saya meneruskan perniagaan kuih bakar.
“Saya mula menolong arwah nenek sewaktu berusia 15 tahun dan apabila dia meninggal dunia saya mula meneruskannya bermula dengan kaedah bayar selepas terima (COD),” katanya.
Selepas kuih bakarnya diterima ramai pelanggan secara COD, Zulfadli memberanikan diri membuka gerai kecil di tepi jalan Kampung Pokok Manggis, Pulau Gadong dekat sini.
Kini gerai yang lebih dikenali dengan nama Kuih Bakar Kak Burok sudah mula dikenali penduduk Pulau Gadong dan kawasan sekitarnya.
Tambahnya, dia menjual dua jenis kuih bakar iaitu perasa manis pada harga RM5, manakala berinti daging pula RM6 sebungkus.
“Alhamdulillah saya mampu menjana pendapatan antara RM7,000 hingga RM12,000 sebulan jika mendapat tempahan untuk majlis perkahwinan dan sebarang keraian,” ujarnya.
Setiap hari, katanya, sebanyak 15 kilogram tepung akan dibancuh untuk kuih bakar manis dan tujuh kilogram bagi kuih bakar berinti daging.
Jelasnya, memasak kuih bakar menggunakan cara lama menggunakan sabut kelapa menjadikannya lebih sedap dimakan.
“Sepanjang bulan Ramadan ini, boleh dikatakan setiap hari pelanggan tidak putus-putus membeli bermula dari pukul 3 petang hingga sebelum berbuka,” ujarnya. – UTUSAN