Ikan susu sumber alternatif keterjaminan makanan

Ikan susu sumber alternatif keterjaminan makanan

IKAN susu adalah sumber protein berkualiti tinggi serta kaya dengan pelbagai vitamin menjadikannya pilihan makanan yang baik untuk kesihatan, membantu mengekalkan kekuatan tulang, mengurangkan keradangan serta menyokong fungsi hati dan buah pinggang.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

IKAN susu, atau nama saintifiknya Chanos chanos, merupakan spesies akuakultur yang semakin mendapat perhatian sebagai alternatif sumber ikan berkhasiat di Malaysia. Dikenali sebagai Bangus di Filipina dan Bandeng atau Bolu di Indonesia, ikan ini bukan sahaja digemari kerana rasa isinya yang lemak dan lembut, tetapi juga kerana kandungan nutriennya yang tinggi. Ikan susu adalah sumber protein berkualiti tinggi serta kaya dengan Vitamin A, B12, B6, B-Complex, dan Omega-3. Nutrien-nutrien ini menjadikannya pilihan makanan yang baik untuk kesihatan, membantu mengekalkan kekuatan tulang, mengurangkan keradangan serta menyokong fungsi hati dan buah pinggang.…

 

Sila Log Masuk atau Langgan untuk membaca berita sepenuhnya

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya