Premis makanan harus peka dengan status halal

Premis makanan harus peka dengan status halal

PENGUSAHA makanan seharusnya lebih peka terhadap kepentingan memperoleh pensijilan halal dalam meningkatkan keyakinan dan kepercayaan pelanggan.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

ISU ketiadaan sijil halal di beberapa premis makanan dari sistem rangkaian terkemuka mengejutkan pelbagai pihak, terutama dalam kalangan pelanggan beragama Islam yang pernah mengunjungi premis makanan tersebut. Sebagai negara yang mempunyai masyarakat berbilang kaum dan kaya dengan pelbagai juadah hidangan, tentunya syarikat premis makanan mengambil peluang untuk menyediakan menu atau produk makanan yang sesuai untuk semua pelanggan, termasuk yang beragama Islam. Harus difahami majoriti perniagaan sektor makanan dipelopori peniaga bukan Islam, yang rata-ratanya mengamalkan perniagaan berdasarkan keperluan ekonomi dan keuntungan semata-mata, tanpa memikirkan implikasi terhadap masyarakat dan pelanggan beragama Islam.…

 

Sila Log Masuk atau Langgan untuk membaca berita sepenuhnya

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya