SAUDARA PENGARANG,
KALSIUM karbonat adalah satu lagi ramuan bukan makanan sering terkandung dalam makanan bayi yang diproses seperti biskut, beras bercampur susu dan buah campur.
Sebenarnya, ia adalah nama lain bagi kapur. Ramuan kalsium karbonat amat bermanfaat kepada pengeluar kerana ia membantu membaur campuran adunan, tidak berketul atau keras. Ia turut digunakan sebagai pewarna, menjadikan makanan kelihatan lebih putih.
Namun kalsium karbonat telah diharamkan di beberapa negara, antaranya Kanada dan Sweden kerana kandungan tinggi kapur dalam diet boleh menyebabkan sembelit.
Penyerapan kalsium yang berlebihan pula boleh meningkatkan masalah gangguan dikenali sebagai hypercalcaemia yang boleh menyebabkan kalsium berkumpul dalam buah pinggang, jantung dan organ lain.
Kapur dalam makanan bayi adalah tidak perlu kerana susu ibu dan susu rumusan bayi sudah kaya dengan kalsium. Selain kalsium karbonat, anda juga perlu perhatikan dicalcium phosphate – satu lagi kalsium yang turut dimasukkan ke dalam makanan bayi.
PERSATUAN PENGGUNA PULAU PINANG Georgetown