Pajeri terung kerisik bangkit aroma - Utusan Malaysia

Pajeri terung kerisik bangkit aroma

Pajeri terung sentuhan Siti Hasmah Abu Hasan.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

MASAKAN pajeri biasanya daripada nanas dan terung. Dinamakan pajeri kerana masakannya berkuah pekat dan bukan berkuah cair. Bahan utama dan wajib dalam masakan pajeri sudah pasti kerisik dan rempah kari daging. Tanpa kedua-dua bahan ini tiadalah aroma pajeri yang membangkitkan selera. RESIPI PAJERI TERUNG Bahan-bahan 5 biji terung ungu dibelah dua (tanpa putus) 1 batang kulit kayu manis 1 biji buah pelaga 1 kuntum bunga lawang 2 kuntum bunga cengkih Sedikit udang kering (ditumbuk kasar) 2 sudu besar serbuk kari daging 1 biji tomato (dicincang kasar) 3 hingga 5 biji…

 

Sila Log Masuk atau Langgan untuk membaca berita sepenuhnya

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya