Masak daging cara sihat, elak risiko kanser - Utusan Malaysia

Masak daging cara sihat, elak risiko kanser

Azila Shafiqa Abdullah Sedek.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PASTI ramai menjalankan ibadah korban pada Aidiladha ini. Begitupun mungkin ada yang takut hendak makan daging lembu kerana bimbang menyebabkan kegemukan malah daging kambing pula dikatakan boleh meningkatkan kolesterol. Pegawai Dietetik, Hospital Pengajar Universiti Putra Malaysia, Azila Shafiqa Abdullah Sedek berkata, daging merah mempunyai khasiat lebih kurang sama iaitu mempunyai sumber protein baik untuk membantu pembentukan otot dan tisu. Selain itu, daging merah mengandungi vitamin dan mineral seperti vitamin B12, zink dan zat besi yang diperlukan oleh tubuh untuk membantu sistem imuniti serta membantu sel darah merah membawa oksigen ke…

 

Sila Log Masuk atau Langgan untuk membaca berita sepenuhnya

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya