Ramai kurang peduli masalah gigi sensitif - Utusan Malaysia

Ramai kurang peduli masalah gigi sensitif

Gigi sensitif kerap berlaku apabila memberus gigi, mengambil makanan dan minuman yang sejuk, panas, manis, berasid atau masam dan pedas. GAMBAR HIASAN
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KAJIAN Kuantitatif Asia Tenggara dan Taiwan (SEAT) oleh GSK Consumer Healthcare mendedahkan sekurang-kurangnya tujuh daripada 10 rakyat Malaysia menghidap masalah gigi sensitif. Ini menunjukkan kekerapan dalam pengambilan makanan dan minuman manis seperti teh tarik, teh boba ais, kopi, aiskrim, kek serta coklat yang memberi kesan kepada masalah gigi sensitif sehingga menyebabkan rasa tajam dan ngilu pada gigi. Kebanyakan penghidap gigi sensitif mengalami ketidakselesaan pada gigi mereka apabila memberus gigi, makanan yang terperangkap di antara gusi dan gigi palsu, mengambil makanan dan minuman yang sejuk, panas, manis, berasid atau masam dan…

 

Sila Log Masuk atau Langgan untuk membaca berita sepenuhnya

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya