Merungkai mitos kacang soya - Utusan Malaysia

Merungkai mitos kacang soya

Tiada bukti jelas yang menunjukkan bahawa dengan memakan kacang soya organisma terubah suai genetik (GMO) atau produknya akan memberi kesan yang buruk daripada segi kesihatan.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Oleh Prof. Madya Dr Hasnah Haron Soya sering menjadi sasaran mitos tak berasas yang boleh menghindari orang daripada mengambil protein soya, walaupun ia sudah menjadi makanan ruji di rantau ini sejak berabad lamanya. Antaranya kepercayaan bahawa kesemua produk soya diperbuat daripada organisma terubah suai genetik (GMO). Sedangkan bukan semua produk soya diperbuat daripada GMO. Pelbagai tauhu, tempe dan susu soya tidak berasaskan GMO juga terdapat di pasaran. Dan walaupun produk tersebut berasaskan GMO, tiada bukti jelas yang menunjukkan bahawa dengan memakan kacang soya GMO atau produknya akan memberi kesan yang…

 

Sila Log Masuk atau Langgan untuk membaca berita sepenuhnya

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya