KUALA TERENGGANU: Terengganu berada di kedudukan negeri kedua terendah dalam pengeluaran produk halal di negara ini.
Pengerusi Jawatankuasa Keusahawanan, Sumber Manusia, Koperasi dan Hal Ehwal Pengguna negeri Terengganu, Ariffin Deraman berkata, sehingga Januari 2025, hanya 317 pengusaha mempunyai sijil halal di negeri ini.
Katanya, enam daripada daripada senarai tersebut adalah pusat penyembelihan.
“Tanggungjawab bagi meningkatkan bilangan pengusaha halal akan diperkasa melalui Majlis Halal Terengganu. Yayasan Pembangunan Usahawan pula menjadi pusat sehenti bagi pusat rujukan halal di Terengganu,” katanya dalam sesi penggulungan di Persimpangan Dewan Undangan Negeri di sini, hari ini.
Namun, beliau berkata, kempen Belilah Produk Muslim semakin menunjukkan kejayaan di Terengganu dengan lahirnya ramai usahawan yang menghasilkan pelbagai produk. – UTUSAN