Elak makanan segera yang menjadi punca kanser

Elak makanan segera yang menjadi punca kanser

KERATAN laporan Utusan Malaysia berhubung jumlah pakar onkologi yang perlu ditambah untuk mengimbangi rawatan penyakit kanser di negara ini.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Orang ramai perlu mengelak daripada mengambil makanan segera secara kerap kerana ia adalah antara punca berlakunya kanser. Bercakap kepada Utusan Malaysia, pakar perubatan kesihatan awam Fakulti Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr. Sharifa Ezat Wan Puteh berkata, makanan seperti mi, snek dan minuman segera mengandungi karsinogen yang tidak elok untuk kesihatan. Katanya, bahan kimia tersebut digunakan dalam kebanyakan makanan segera bagi memberi ketahanan jangka hayat agar tahan lebih lama selain mengekalkan rasa sedap. “Makanan segera adalah antara penyebab utama menyumbang kepada mutasi sel badan normal untuk berubah menjadi…

 

Sila Log Masuk atau Langgan untuk membaca berita sepenuhnya

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya