KEBIASAANNYA kek batik dihidangkan dalam bentuk segi empat sama.
Namun, kali ini Seri kongsikan resipi daripada Sakinah Yusof yang menghasilkan kek batik gulung.
Tampak lebih menarik apatah lagi selepas dipotong menjadi bentuk bulat yang comel. Jom cuba.
BAHAN A
1/2 cawan gula
1 cawan mentega atau majerin
1 cawan susu cair
1 cawan serbuk koko
300 gram biskut marie
BAHAN B
Syiling coklat gelap
Krim putar
Nestum
CARA-CARA
*Campur semua Bahan A kecuali biskut.
*Masak api perlahan dan kacau sebati sehingga tidak berketul.
*Masukkan biskut marie dan kacau sampai bersalut elok dan sedikit pekat terus tutup api.
*Sediakan parchment paper dan letak adunan tadi.
*Balut dan gulung memanjang.
*Simpan dalam peti ais sehingga beku.
*Kemudian buat ganache menggunakan secawan lebih syiling coklat.
*Cairkan coklat menggunakan kaedah double boil dan masukkan krim putar sedikit demi sedikit mengikut kepekatan diingini.
*Keluarkan kek batik yang telah dibekukan dan apabila ganache sedikit suam terus tuang atas kek.
*Ratakan sedikit di bahagian tepi dan sejukkan semula di dalam peti sejuk semalaman.
*Akhir sekali tabur nestum dan potong.