Dua restoran tawar menu mewah guna barang bersubsidi diperiksa

Dua restoran tawar menu mewah guna barang bersubsidi diperiksa

SEBAHAGIAN barang kawalan bersubsidi dirampas dari dua buah restoran berkonsepkan Pakistan di Jalan Ipoh selepas pemeriksaan oleh Kementerian Dalam Negeri dan Kos Sara Diri (KPDN). - IHSAN KPDN
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUALA LUMPUR: Tindakan dua restoran berkonsepkan Pakistan di Jalan Ipoh menawarkan menu mewah menggunakan barang kawalan bersubsidi terbongkar selepas pemeriksaan dilakukan Kementerian Dalam Negeri dan Kos Sara Diri (KPDN) pada 22 Disember lalu.

Pemeriksaan itu dilakukan KPDN kira-kira pukul 1 pagi.

Pengarahnya, Ariffin Samsudin berkata, pemeriksaan di bahagian dapur restoran pertama menemukan 37 kilogram (kg) minyak masak bersubsidi manakala 39 kg minyak masak bersubsidi di restoran kedua.

“Hasil pemeriksaan lanjut mendapati kedua-dua restoran berkenaan tidak mempunyai sebarang lesen atau permit barang kawalan bagi tujuan penyimpanan,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Ariffin berkata, semakan dilakukan mendapati kedua-dua restoran terbabit dimiliki lelaki warga Pakistan masing-masing berusia 40-an.

Kata beliau, mereka memegang status pemastautin tetap yang berkahwin dengan wanita tempatan dan menetap di negara ini sejak 20 tahun lalu.

SEORANG pemilik restoran warga Pakistan dikenakan tindakan oleh KPDN.

“Berdasarkan keterangan dua pemilik terbabit, mereka memaklumkan bahawa bekalan minyak masak bersubsidi itu diperolehi daripada pemborong di ibu kota ini.

“Dua pemilik ini memberikan alasan sama apabila ditanya mengapa menggunakan bahan kawalan berkenaan iaitu tidak mengetahui bahawa ia adalah barangan bersubsidi,” jelasnya

Beliau berkata, pihaknya juga sedang mendapatkan maklumat mengenai kegiatan pemborong yang membekalkan barang bersibsidi itu kepada peniaga terbabit.

“Adalah tidak adil kepada pengguna barang subsidi itu iaitu golongan berpendapatan rendah atau B40 tidak dapat menikmati kemudahan ini disebabkan ia diseleweng oleh pihak tidak bertanggungjawab.

“Ini kerana dua restoran ini menyediakan makanan ‘kasta tinggi’ dan mewah dengan mengenakan harga antara RM20 hingga RM50 untuk satu sajian tetapi guna minyak masak subsidi yang dijual pada harga RM2.50 sekilogram.

“Bayangkan jika kegiatan ini tidak terbongkar, mereka akan terus menggunakan kira-kira 2,000 kg minyak masak subsidi sebulan yang jelas merugikan dan menjejaskan bekalan bagi golongan sasar iaitu B40,” jelasnya.

Selain itu, katanya, restoran pertama yang mempunyai kedai runcit juga didapati gagal mempamerkan tanda harga bagi barangan dijual iaitu serbuk teh.

“Kami menyita 76 kg minyak masak subsidi dan 24 serbuk teh dianggarkan berjumlah RM1,100 dalam operasi itu.

“Kes itu disiasat mengikut Akta Kawalan Bekalan 1961 dan Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011,” katanya.

Beliau memberi amaran kepada mana-mana restoran supaya tidak menggunakan sebarang barang kawalan bersubsidi bagi mengelak dikenakan tindakan tegas.

“Kami akan menggerakkan pasukan penguatkuasa bagi menjalankan pemeriksaan terhadap restoran-restoran di ibu negara yang didapati menggunakan barang kawalan bersubsidi dalam operasi mereka.

“Tindakan tegas akan diambil terhadap mana-mana pemilik restoran mahupun pembekal barang bersubsidi yang didapati melakukan kesalahan itu,” tegasnya. – UTUSAN

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya