Hanya 16% tanah untuk pengeluaran makanan

Hanya 16% tanah untuk pengeluaran makanan

Negara masih kekurangan tanah seluas 483,000 hektar untuk memastikan keterjaminan makanan domestik, -UTUSAN/WAT KAMAL ABAS
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Hanya 817,000 hektar atau 16 peratus daripada 5.36 juta hektar tanah pertanian digunakan untuk tujuan tanaman makanan, penternakan dan perikanan sedangkan Malaysia memerlukan kawasan bagi aktiviti pengeluaran sumber makanan seluas hampir 1.3 juta hektar menjelang 2030. Kajian Perancangan Guna Tanah Kawasan Sumber Makanan Negara (PeGUMN) Jabatan Perancangan Bandar dan Desa (PLANMalaysia) menunjukkan, Semenanjung Malaysia dan Labuan mempunyai tanah pertanian seluas 5.36 juta hektar atau 40 peratus dengan sebahagian besar digunakan bagi tanaman komoditi seperti sawit dan getah. Namun hanya tanah seluas 817,000 hektar atau 16 peratus digunakan untuk…

 

Sila Log Masuk atau Langgan untuk membaca berita sepenuhnya

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya