BACHOK: Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) Telong, di sini dinaik taraf sebagai Pusat Kecemerlangan Penyelidikan Ubi-Ubian (COE) MARDI sebagai usaha membangunkan sektor pertanian industri hiliran berasaskan keledek.
Timbalan Menteri Pertanian dan Makanan II, Datuk Che Abdullah Mat Nawi berkata, penarafan baharu yang bermula hari ini adalah penghargaan kepada pakar dan penyelidik yang merealisasikan MARDI sebagai gedung ilmu kepada petani.
Katanya, setakat ini, MARDI Telong mengumpulkan sebanyak 40 jenis ubi keledek dari dalam dan luar negara.
“Komponen varieti keledek adalah bahan utama penyelidikan bagi melihat potensi selain dijadikan induk bagi program pembakaan.
“Selain kajian tanaman, MARDI Telong juga dilihat berjaya menghasilkan penyelidikan bagi penghasilan produk hiliran dalam membangunkan Industri Kecil dan Sederhana (IKS) sekali gus mampu melahirkan usahawan baharu,” katanya.
Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas Majlis Perasmian COE, Pelancaran Varieti Baharu, Produk Hiliran dan Manual Teknologi Ubi Keledek di MARDI Telong hari ini.
Yang hadir sama Ketua Pengarah MARDI, Datuk Dr. Mohamad Roff Mohd. Noor.
Dalam majlis itu, MARDI turut memperkenalkan ubi keledek jenis baharu yang dikenali sebagai keledek lembayung.
Mengulas lanjut, Che Abdullah berkata, MARDI Telong mengusahakan penyelidikan berasaskan ubi-ubian bagi membantu peningkatan pengeluaran dan ekonomi petani menerusi strategi baharu mempromosikan makanan berkhasiat sejak empat tahun lalu.
“Selain itu, ubi baka baharu ini berupaya menjadi bahan utama bagi penghasilan kek cawan dan aiskrim. Baka ini boleh diusahakan sebagai anak benih yang memuatkan 30,000 anak benih untuk satu hektar.
“Setakat ini, lebih 3,000 petani di Kelantan, Perak dan Johor mula mengusahakan baka keledek itu,” katanya. – UTUSAN ONLINE