Cegah bakteria keracunan makanan - Utusan Malaysia

Cegah bakteria keracunan makanan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Oktober lalu, sekali lagi kita dikejutkan dengan berita kematian akibat keracunan makanan. Kali ini kejadian dikaitkan dengan laksa di Baling, Kedah. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan agen penyebab keracunan makanan laksa baru-baru ini berpunca daripada bakteria ‘salmonella enterica serovar weltevreden’. Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, ujian ‘Pulse Field Gel Electrophoresis’ (PFGE) yang dijalankan di Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan Sungai Buloh dan Makmal Keselamatan Kualiti Makanan Pulau Pinang pada Ahad mendapati bakteria tersebut dikesan dalam sampel klinikal pesakit serta sampel mi laksa. Bakteria tersebut dikesan daripada mi…

 

Sila Log Masuk atau Langgan untuk membaca berita sepenuhnya

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya