KUIH tradisional seperti Kuih Abok-Abok ini jarang ditemui. Beruntung jika dapat merasa kuih tradisional ini daripada air tangan orang lama, orang tua-tua atau nenek moyang kita.
Kuih ini ada dalam pelbagai versi. Lain negeri lain cara membuatnya. Ada yang membalut kuih ini menggunakan daun pisang. Bahan yang digunakan pula sangat ringkas.
Prof. Datuk Cef Zamzani Abdul Wahab atau lebih dikenali sebagai Cef Zam berkongsi resipi Kuih Abok-Abok bagi mengembalikan nostalgia kuih tradisional ini.
Sajian ini sedap dimakan ketika masih panas dan dijamu pada minum petang untuk berbuka puasa nanti.
RESIPI KUIH ABOK-ABOK
Bahan-bahan
4 cawan sagu
2 cawan kelapa parut
2 cawan gula Melaka
1 sudu teh vanila
Sedikit bunga telang kering
Sedikit garam
Cara penyediaan
1. Rendam sagu selama setengah jam sehingga sedikit kembang. Tapis dan toskan.
2. Gaulkan sagu bersama kelapa parut dengan sedikit garam. Tambahkan vanila. Kacau rata.
3. Bahagikan adunan sagu kepada tiga bahagian.
4. Masukkan satu adunan ke dalam loyang. Hiaskan di atas bunga telang.
5. Taburkan gula Melaka yang telah dihancurkan ke atas sagu dan kelapa parut.
6. Ulang teknik lapisan ini sehingga adunan habis.
7. Taburkan gula Melaka dan bunga telang di atasnya.
8. Kukus selama satu jam atau sehingga masak. Sejukkan sebelum dihidangkan.