Gel tenaga daripada kurma

Gel tenaga daripada kurma inovasi UPM

YUS Aniza Yusof (tengah) bersama ahli kumpulan penyelidikan dalam pembangunan formulasi gel tenaga berasaskan kurma, madu dan habbatus sauda
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

MINUMAN tenaga semakin menjadi pilihan pengguna, tidak terkecuali dalam kalangan atlet yang sentiasa bersukan dan melakukan aktiviti lasak. Minuman tenaga mengandungi karbohidrat dalam bentuk gula, elektrolit, perisa, pengawet dan vitamin lain untuk badan, boleh memulihkan karbohidrat yang digunakan badan semasa melakukan aktiviti. Memahami keperluan itu, Profesor Kejuruteraan Bahan Makanan dan Teknologi Serbuk, Jabatan Kejuruteraan Proses dan Makanan, Fakulti Kejuruteraan, Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof. Ir. Dr. Yus Aniza Yusof bersama pasukan penyelidikannya, menghasilkan formulasi gel tenaga baharu menggunakan bahan-bahan berkhasiat atau superfood yang digabungkan dalam satu paket kecil. Beliau menggabungkan…

 

Sila Log Masuk atau Langgan untuk membaca berita sepenuhnya

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya